Nytt i Thunderbird 115 Supernova

Thunderbird Thunderbird Skapad: 06/16/2024

Mer? o Rösta på och föreslå Thunderbird-förbättringar på: Connect o Engagera dig/Bidra o Få support

Den här artikeln introducerar de mest intressanta nya funktionerna, förbättringarna och ändringarna som är synliga för användare och som är tillgängliga i Thunderbird 115 Supernova.

För mer information om huvudfönstret i Thunderbird 115, se Getting Started with the Thunderbird main window (Supernova and newer). Se även Thunderbird-bloggen för mer information och bakgrund.

Nytt enhetligt verktygsfält

Det finns nu ett enda "enhetligt verktygsfält" ovanpå flikfältet, som är fullt tillgänglig för skärmläsare och tangentbord. Detta verktygsfält används för alla "utrymmen", som är e-post, adressbok, kalender, uppgifter, chatt och inställningar. Verktygsfältet kan anpassas genom att högerklicka (control-klicka på macOS) > Anpassa...

tb115-unified-toolbar-customize

Anpassa… erbjuder en gemensam uppsättning knappar som är tillgängliga för alla utrymmen, som motsvarar flikmenyn som introducerades i 102. Det finns även platsspecifika knappar för varje utrymme.

Fullständig tangentbordsnavigering inkluderar Tabb och piltangenter för att navigera, Enter för att lägga till en knapp i verktygsfältet, Delete för att ta bort den och Alt med piltangenter för att flytta runt knappar i verktygsfältet, förutom musåtgärder som att dra och släppa.

Se Enhetligt verktygsfält för mer information om det enhetliga verktygsfältet och anpassningar.

Vi arbetar på att förbättra de andra verktygsfälten (t.ex. kompositör, meddelandefönster, händelseredigerare, etc.) för en framtida release.

Förenklad applikationsmeny

Applikationsmenyn (även känd som appmenu eller "Thunderbird-meny"), , har förenklats och förminskats för att göra det lättare att navigera. Endast globala kontextobjekt listas, som inte behöver uppdateras eller ändras baserat på vilket utrymme i Thunderbird du använder. Det finns nu högst två lager av undermenyer, så du behöver inte längre gräva runt i flera undernivåer för att hitta det du letar efter.

Naturligtvis kan du fortfarande hitta andra menyalternativ i Thunderbird-menyraden genom att trycka på Alt-tangenten i Windows och Linux (och i macOS Thunderbird-menyraden).

Förbättrad meddelandelista

Meddelandelistan använder nu modern HTML-teknik, som är snabbare och har en mängd förbättringar bakom kulisserna för att göra det mycket lättare att förbättra den i framtiden.

En ny meddelandelistasrubrik visar det aktuella mappnamnet, antalet meddelanden, snabbfilter och den nya ikonen för "Visningsalternativ för meddelandelistan", tb115-display-options-icon-offical-from-micah.

Den vertikala vylayouten har nu som standard en ny tvårads "kortvy" som är mer kompakt och bättre lämpad för den vertikala layouten. Med anpassningsalternativen kan du ändra den vertikala vyn tillbaka till version 102 "Tabellvy".

Kalenderförbättringar

För att sammanfatta, det finns en förbättrad "mini-månad"-layout, ett enhetligt verktygsfält för kalendern "utrymme" ovanpå flikarna, förbättringar av rutnätet för dag/vecka/månad och några andra mindre ändringar.

För minimånaden:

tb115-calendar-minimonth

• [a] Idag-ikonen i "minimånad" har ändrats från en -knapp till en grafisk ikon till vänster..
  • Datum med en händelse eller uppgift är nu markerade med en blå prick för att möjliggöra enklare skanning utan att förlita sig på färg.
  • [b,c] Nya knappar placeras på en mer kontextuellt relevant plats: + Ny händelse, Ny kalender.

För rutnätet för dag/vecka/månad:

tb115-calendar-day-week-month-grid

• [a] Navigeringsknappen Idag har ändrats till samma idag-ikon som användes under minimånaden.
  • [b] Fliken "Dag, vecka, flera veckor, månad" ändrades till radiostilsknappar för att indikera att du bara kan välja en.
  • [c] Det finns en ny inställningsikon till höger om "Dag, vecka, flera veckor, månad" igen på en mer kontextuellt relevant plats.

Förbättringar av utseende och känsla: Ny meddelande-knapp, hämta meddelanden, mappfönsteralternativ

Alla knappar i mapprutan och enhetlig verktygsfält har förnyats med modern CSS- och HTML-teknik. Knapparna är nu mer tillgängliga och anpassningsbara.

Många menyer och knappar har flyttats och ändrats för att vara närmare där de är mer relevanta i Thunderbird-sammanhang. Ett exempel är den nya undermenyn Mapplägen, som dokumenteras nedan.

Diverse men viktiga förbättringar:

tb115-new-message-get-messages-folder-pane-options

• Det finns en ny + Nytt meddelande-knapp för att skapa ett nytt e-postmeddelande, chattmeddelande, etc. som ersätter den gamla Skriv-knappen. Se 1 i skärmdumpen ovan.
  • Det finns en ny Hämta meddelanden-ikon, tb115-official-getmessages-icon16x16, till vänster om + Nytt meddelande. Den här nya ikonen ersätter den gamla knappen Hämta meddelanden. Se 2 i skärmdumpen ovan.
  • Det finns en ny meny för Alternativ för mappfönster eller "tre horisontella prickar"-meny, , till höger om + Nytt meddelande. Den här menyn har alternativ för att visa totalt antal meddelanden, mappstorlek och dölja ikonerna Hämta meddelanden och Nytt meddelande samt dölja de lokala mappar och mapprubriker. Den har också en undermeny Mapplägen. Den här undermenyn ersätter 102 -menyn högst upp i verktygsfältet "Mappfönster". Se 3 i skärmdumpen ovan.

Övriga förbättringar av utseende och känsla

• I e-postutrymmet är ikonen Snabbfilter som växlar mellan att dölja eller visa verktygsfältet Snabbfilter alltid synlig (i tidigare versioner blev den osynlig när du tog bort den via anpassning).
  • Det finns en ny tabellvy i adressboken.
  • "Touch" har tagits bort från > Täthet. Det finns nu Kompakt, Standard och Avslappnad, före 115 var det Kompakt, Normal och Touch.
  • En ny kortvy för meddelanden kan aktiveras genom att klicka på den nya ikonen Visningsalternativ för meddelandelistan(som finns till höger om ikonen Snabbfilter): tb115-display-options-icon-offical-from-micah > Kortvy. Se Getting Started with the Thunderbird main window (Supernova and newer).